Fradrag for elafgift

Indtil 1. januar 2023 har der været forskel på, hvad du kunne få i fradrag for elafgift i forbindelse med din virksomheds udgifter til el – afhængigt af, om du var liberalt erhverv eller anden virksomhed. Forskellen i fradraget har bestået i, hvad din virksomhed har brugt sin el til.

Fradrag for elafgift 2023

Indholdsfortegnelse

Regler om fradrag for elafgift siden 1. januar 2021

– og hold nu ørerne stive, men jeg forsøger at give dig et forståeligt overblik over de regler, der har eksisteret fra 1. januar 2021 til 31. december 2022.

Virksomheder (ikke liberalt erhverv) har kunne få godtgjort det meste af elafgiften, uanset hvad elektriciteten har været brugt til, i samme omfang de har fradrag for moms.

Liberalt erhverv har haft en særregel, der har betydet, at de kun har kunnet få godtgjort elafgiften for elektricitet brugt til følgende formål:  Rumvarme, komfortkøling eller opvarmning af vand. Dette i samme omfang som de har fradrag for moms.

Tidligere opdeling af fradrag for elafgift

Det betyder, at liberalt erhverv ikke har kunnet få godtgjort afgift på elektricitet, som er brugt til maskiner, belysning, computere o.s.v.

Hvis en virksomhed med liberalt erhverv har haft blandede aktiviteter, så har de skullet lave en fordeling af elforbruget mellem aktiviteterne, som var under særreglen, og aktiviteterne, der var fuldt berettiget til godtgørelsen. Dette kunne gøres ud fra målinger eller omsætningsfordeling.

Men det er slut nu.

Nye regler pr. 1. januar 2023

Regler om fradrag for elafgift efter 1. januar 2023

Særreglen om fradrag for elafgift for liberalt erhverv blev afskaffet den 1. januar 2023.

Det betyder, at liberalt erhverv nu kan få godtgjort hele elafgiften, uanset hvad elektriciteten anvendes til – og i samme omfang, som de har fradrag for moms. Dog er der ikke godtgørelse for minimumsafgiften fra EU på 0,004 kr. pr. kWh.

Denne ændring har betydning for dig, hvis din virksomhed er inden for en af følgende brancher:

  • Advokater
  • Mæglere
  • Revisorer
  • Arkitekter
  • Rådgivende ingeniører
  • Bureauer
  • Reklamevirksomheder
  • Landindspektører
  • Virksomheder, som udvikler specialtilpasset software.

De tidligere regler vil dog stadig være relevante ved godtgørelse af elafgift før 1. januar 2023. Gå til SKATs hjemmeside.

Har du spørgsmål

Hvis du har spørgsmål om godtgørelse af elafgift, så tøv ikke med at kontakte mig for en helt uforpligtende snak.

Du er også velkommen, hvis din virksomhed har en konkret udfordring, eller måske ønsker at sikre jer, at I får udnyttet fradrag for elafgift korrekt – både før og efter 1. januar 2023.

Du kan kontakte mig her.

Picture of Mie Sylvestersen-Platz

Mie Sylvestersen-Platz

Mie har arbejdet mange år som selvstændig erhvervsdrivende inden for digitalisering, regnskab, bogføring og finansiering. Hun er den rette til at yde din virksomhed den bedste støtte i digitaliseringsprocessen.

Kategorier

Seneste blogs

Forretningsbetingelser
Databehandlerpolitik
Fortrolighedspolitik